top of page
Vyhledat

Jak správně třídit gastroodpad v restauraci

Každý gastro provoz, od malých bister až po hotelové kuchyně, produkuje denně značné množství organického odpadu. Správné třídění gastroodpadu je povinné ze zákona a zároveň výrazně přispívá k ekologii i čistotě provozu. Když víte, co kam patří a jak odpad správně skladovat, vyhnete se pokutám, zápachu i zbytečným komplikacím při hygienické kontrole.

V tomto článku vám přehledně vysvětlíme, co přesně je gastroodpad, jak ho správně třídit a jaké nádoby je dobré v kuchyni používat.


Co je gastroodpad?

gastroodpad

Gastroodpad zahrnuje veškeré zbytky jídel, potraviny a kuchyňské suroviny, které už nejsou dále použitelné. Patří sem:

  • nedojedené porce jídel

  • zbytky ze stolů hostů

  • odřezky zeleniny a ovoce

  • zbytky masa a kostí

  • prošlé nebo znehodnocené potraviny

  • použitá kuchyňská surovina (např. mouka, sůl, koření v odpadu)

Gastroodpad nelze vyhazovat do směsného odpadu, protože se jedná o biologicky rozložitelný materiál, který vyžaduje speciální nakládání.


Co do gastroodpadu patří vs. nepatří

PATŘÍ DO GASTROODPADU

NEPATŘÍ DO GASTROODPADU

Zbytky jídel (hotové pokrmy, nedojedené porce)

Obaly – plast, papír, sklo, plech

Odřezky ovoce a zeleniny

Kosti velkých zvířat

Prošlé nebo znehodnocené potraviny

Použité oleje a tuky (mají vlastní sběr!)

Kuchyňské zbytky rostlinného původu

Chemikálie, čisticí prostředky

Zbytky masa a drobných kostí

Biologický odpad z toalet

Slupky, pecky, natě

Pytle s jiným odpadem (směsný, plast, tříděný)

Zbytky potravin z přípravy jídel

Kovové předměty, sklo, porcelán

Jak správně třídit gastroodpad v kuchyni

1) Používejte uzavíratelné a označené nádoby

Správná nádoba je základ hygieny. Ideální je:

nádoby na gastro
  • uzavíratelný sud nebo koš

  • odolný plast, který neabsorbuje pachy

  • jasně označený štítek „Gastroodpad“

To zabrání zápachu, mouchám a kontaminaci ostatních surovin.


2) Oddělujte tekuté a pevné složky

Smíchaný odpad více zapáchá a rychleji se rozkládá.

  • tekuté zbytky (polévky, omáčky) dávejte zvlášť

  • pevné zbytky patří do sudu nebo gastro koše

  • oleje nikdy nemíchejte s jídlem – patří do vlastní konve na olej


3) Udržujte nádoby pravidelně čisté

multizym

Hygiena nádoby = hygiena celé kuchyně.

  • používejte odmašťovače vhodné do gastronomických provozů

  • po mytí vždy uzavřete a vraťte na určené místo

Čistá nádoba = méně zápachu + lepší pracovní prostředí.


4) Zabraňte přístupu škůdců

Gastroodpad je magnet na hmyz a hlodavce.

  • používejte nádoby s pevným víkem

  • nikdy nenechávejte odpad otevřený

  • umisťujte nádoby mimo manipulační prostory s potravinami


5) Dodržujte správné skladování a odvoz

Gastroodpad musí být pravidelně vyvážen, vždy ve sjednaném intervalu s firmou.


Proč se vyplatí gastroodpad správně třídit

Správné třídění je základ každé profesionální kuchyně.

  • splníte zákonné povinnosti

  • předejdete pokutám

  • zajistíte hygienu a bezpečnost potravin

  • snížíte zápach a riziko škůdců

  • zlepšíte plynulost práce v kuchyni


Jaké nádoby používat a jak si vybrat správnou

Vše se dočtete v našem dalším článku.-> zde

ree

Třídění gastroodpadu není složité. Stačí mít správné nádoby, vědět, co kam patří, a nastavit si pravidelný režim. Při dobré organizaci je to rychlý a hygienický proces, který chrání životní prostředí i chod restaurace. Rádi vám se vším poradíme a pomůžeme! Neváhejte nás kontaktovat nebo odeslat nezávaznou poptávku.

 
 
 

Komentáře


bottom of page